Prohledat tento blog

neděle 26. března 2017

Baba ganoush

Miluju jídla z blízkýho východu. Jednim z nich je i baba ganoush [ganuš] z Levanty už kvůli tomu názvu, ale taky protože mám moc ráda lilek, tahini pastu a římskej kmín.

Lilek vybírejte radši menší, pevnej a s neporušenou slupkou. Je bohatej na betakaroten, béčka, draslík, železo a jiný minerály. Pro zdravý je hrozně prospěšnej a navíc se používal i jako afrodiziakum. Nejvíce nutričních látek se schovává klasicky pod šlupkou, takže loupejte opatrně nebo vůbec. Lilek se musí vždycky tepelně upravit, aby se odstranily jedovaté látky jako třeba u brambor.

Tahina je strašně zdravá pasta z drceného sezamu. Pochází ještě zestarověký Persie, nejznámější je jako součást cizrnovýho hummusu, ale hodí se i do dresinků na saláty nebo falafel.



Baba ganoush

2 lilky
lžíce tahini pasty
šťáva z půl až jednoho citronu
lžička mletého římského kmínu
1 stroužek rozetřeného česneku
sůl, pepř
lžíce olivového oleje

Lilky propíchejte vidličkou nebo nožem, aby nevybouchly a dejte je vcelku péct na 220 na půl hoďky do trouby. Mezitím si připravte ostatní suroviny do mísy.

Upečené lilky podélně rozkrojte a lžící z nich vyhrábněte "masíčko" tak, že vám zbyde jen tenká černá slupka, kterou vyhodíte. "Masíčko" pokrájejte tak drobně, až je z toho kaše, nebo vložte do mixéru. Pokud je lilková kaše moc vodnatá, slejte vodu v sítku. Potom smíchejte s dalšími surovinami v míse a ochutnejte, jestli vám tam něco nechybí (sůl, citron, atd.)

Kdo má rád, přidá si navrch čerstvý koriandr nebo petrželku, čerstvou cibulku, nebo na drobno pokrájená rajčata. Já jsem si navrch nasypala pár sezamových semínek, ale dobrá jsou i dýňová.

z http://sustainablefoodcenter.org

Žádné komentáře:

Okomentovat